PRZYGODA W MŁYNIE
Najstarszym obecnie
obiektem we wsi Sukowice, które istnieją już od 1402 roku,
jest młyn (na zdjęciu). Został wybudowany w 1697 roku i od
dziesięciu pokoleń należy do rodziny Meissner. Stosunkowo
niedawno, bo w 1936 roku wiekowy młyn został wraz z domem
przebudowany przez obecnego właściciela. Do ciekawostek należy
to, że zainstalowano wtedy w domu kanalizację, bieżącą wodę
i telefon, jako jedne z pierwszych w okolicy. W 1943 roku we
młynie zdarzył się wypadek, w którym zginął właściciel.
Po drugiej wojnie światowej rodzina Meisser na cztery lata
straciła młyn posiadane grunty. Początkowo młyn miał napęd
wodny, koło obracało się dzięki prądom rzeki. Później
napęd wodny zastąpiono maszyną parową, a w 1928 roku
zainstalowano turbinę. Dziś praca młyna zależna jest od 62
silników elektrycznych. Obecny właściciel trzykrotnie
remontował młyn. W 1995 roku wyposażył go w najnowsze
urządzenia (czeskie), dobudował 16 silosów zbożowych. Ciekawa
historia zabytkowego młyna zainteresowała reporterów naszej
szkoły. Uczniowie w składzie: Justyna Kłosek, Sebastian Lazar
i Artur Mikliss pod opieką p. Alfreda Korduli udali się w
odwiedziny do p. Meissnera i jego młyna. Dlatego też
chcieliśmy teraz przedstawić pracę w młynie -od momentu
przywiezienia zboża od rolnika, aż do odbioru przez niego
mąki. Dzięki fotografiom ta relacja na pewno będzie ciekawsza.
Sebastian i Artur, po przyjęciu od rolnika zboża do usługi,
wsypują ziarno do zbiornika na wstępne czyszczenie. Z uwagą
przygląda się ich pracy Justyna.
Zdjęcie przedstawia wialnię, która służy do oddzielenia
zanieczyszczeń od zboża. To pierwszy etap przemiany ziarna w
mąkę.
Tu obejrzeć możemy
tryjer, służący do dalszego czyszczenia zboża.
Ta fotografia przedstawia
śluzy kurzowe. Zboże wędrując nimi poddawane jest procesowi
odprowadzania pyłu i kurzu. Czyste już ziarna przemieszczane
są dalej.
Do tych urządzeń trafia zboże ze śluz kurzowych. Urządzenia,
które przedstawione są na zdjęciu, służą one do nakrapiania
lub osuszania zboża, w zalezności od jego wilgotności. Po tym
procesie zboże gotowe jest do przemiału.
Czyste, odpowiednio
wilgotne zboże trafia do czterech podwójnych mielników, w
których kolejno, w odpowiednich momentach następuje mielenie
zboża.
Po zmieleniu zboże trafia do odsiewników. Tu następuje
oddzielenie np. otrąb od mąki, mąki jasnej od ciemnej, kaszy
od śrutu.
Na tym zdjęciu możemy
zobaczyć wialnię kaszkową, która rozdziela grubą mąkę
cienkiej, w celu otrzymania kaszy manny.
Zdjęcie przedstawia
zbiornik mączny.
W młynie znajdują się rury w różnym kolorze, kolor rur mówi o ich funkcji np. żółty rury zbiorcze, a niebieskimi idzie powietrze. Tu oglądać możemy rury służące do odprowadzania rozdzielnych produktów mącznych.
Obserwując proces
powstawania mąki, doszliśmy do ostatniego etapu pracy- wsyp
produktu ze zbiornika mącznego do worków. Sebastian przyjmuje
mąkę.
Sebastian i Artur siłują
się z workiem mąki, aby przenieść go do zważenia, ponieważ
przed opuszczeniem młyna każdy worek musi być dokładnie
zważony.
Chłopcy ważą mąkę, a
Justyna skrupulatnie odczytuje wynik na podziałce wagi.
Sebastian i Artur po pracowitych chwilach spędzonych w młynie wywożą mąkę by przekazać ją rolnikowi.