PRZYGODA W MŁYNIE

Najstarszym obecnie obiektem we wsi Sukowice, które istnieją już od 1402 roku, jest młyn (na zdjęciu). Został wybudowany w 1697 roku i od dziesięciu pokoleń należy do rodziny Meissner. Stosunkowo niedawno, bo w 1936 roku wiekowy młyn został wraz z domem przebudowany przez obecnego właściciela. Do ciekawostek należy to, że zainstalowano wtedy w domu kanalizację, bieżącą wodę i telefon, jako jedne z pierwszych w okolicy. W 1943 roku we młynie zdarzył się wypadek, w którym zginął właściciel. Po drugiej wojnie światowej rodzina Meisser na cztery lata straciła młyn posiadane grunty. Początkowo młyn miał napęd wodny, koło obracało się dzięki prądom rzeki. Później napęd wodny zastąpiono maszyną parową, a w 1928 roku zainstalowano turbinę. Dziś praca młyna zależna jest od 62 silników elektrycznych. Obecny właściciel trzykrotnie remontował młyn. W 1995 roku wyposażył go w najnowsze urządzenia (czeskie), dobudował 16 silosów zbożowych. Ciekawa historia zabytkowego młyna zainteresowała reporterów naszej szkoły. Uczniowie w składzie: Justyna Kłosek, Sebastian Lazar i Artur Mikliss pod opieką p. Alfreda Korduli udali się w odwiedziny do p. Meissnera i jego młyna. Dlatego też chcieliśmy teraz przedstawić pracę w młynie -od momentu przywiezienia zboża od rolnika, aż do odbioru przez niego mąki. Dzięki fotografiom ta relacja na pewno będzie ciekawsza.


Sebastian i Artur, po przyjęciu od rolnika zboża do usługi, wsypują ziarno do zbiornika na wstępne czyszczenie. Z uwagą przygląda się ich pracy Justyna.


Zdjęcie przedstawia wialnię, która służy do oddzielenia zanieczyszczeń od zboża. To pierwszy etap przemiany ziarna w mąkę.


Tu obejrzeć możemy tryjer, służący do dalszego czyszczenia zboża.


Ta fotografia przedstawia śluzy kurzowe. Zboże wędrując nimi poddawane jest procesowi odprowadzania pyłu i kurzu. Czyste już ziarna przemieszczane są dalej.


Do tych urządzeń trafia zboże ze śluz kurzowych. Urządzenia, które przedstawione są na zdjęciu, służą one do nakrapiania lub osuszania zboża, w zalezności od jego wilgotności. Po tym procesie zboże gotowe jest do przemiału.


Czyste, odpowiednio wilgotne zboże trafia do czterech podwójnych mielników, w których kolejno, w odpowiednich momentach następuje mielenie zboża.


Po zmieleniu zboże trafia do odsiewników. Tu następuje oddzielenie np. otrąb od mąki, mąki jasnej od ciemnej, kaszy od śrutu.


Na tym zdjęciu możemy zobaczyć wialnię kaszkową, która rozdziela grubą mąkę cienkiej, w celu otrzymania kaszy manny.


Zdjęcie przedstawia zbiornik mączny.


W młynie znajdują się rury w różnym kolorze, kolor rur mówi o ich funkcji np. żółty rury zbiorcze, a niebieskimi idzie powietrze. Tu oglądać możemy rury służące do odprowadzania rozdzielnych produktów mącznych.


Obserwując proces powstawania mąki, doszliśmy do ostatniego etapu pracy- wsyp produktu ze zbiornika mącznego do worków. Sebastian przyjmuje mąkę.


Sebastian i Artur siłują się z workiem mąki, aby przenieść go do zważenia, ponieważ przed opuszczeniem młyna każdy worek musi być dokładnie zważony.


Chłopcy ważą mąkę, a Justyna skrupulatnie odczytuje wynik na podziałce wagi.


Sebastian i Artur po pracowitych chwilach spędzonych w młynie wywożą mąkę by przekazać ją rolnikowi.

Powrót