grupa2/13.jpg grupa2/7.jpg   grupa2/3.jpg grupa2/11.jpg   grupa2/4.jpg grupa2/18.jpg  
grupa2/1.jpg   grupa2/9.jpg   grupa2/16.jpg   grupa2/8.jpg

W wierzeniach wielu ludów starożytnych jajko było symbolem żyvcia i wiosny, stanowiło podstawowy składnik uczty przygotowywanej na jej powitanie.
U chrześcijan jajko stało się symbolem zmarchwystania. Jajko jest w Polsce tradycyjną potrawą wielkanocną.
Powszechnym zwyczajem jest dzielenie się święconym jajkiem i składanie życzeń podczas wielkanocnego śniadania.
Pisanki natomiast są głównie dekoracją światecznego stołu.
W przeszłości związanych z nimi było wiele zwyczajów w niektórych regionach do dziś jeszcze zachowanych.
Pisanki i kroszonki jako forma ludowej twórczości artystycznej znalazły swoje miejsce w licznych muzeach i galeriach.
Przez wieki w różnych regionach naszego kraju wypracowano wiele technik zdobienia jaj: technika jednobarwnego malowania, technika batikowa, technika rytownicza i oklejania skorupki rdzeniem z sitowia.
Na Śląsku jednak do dnia dzisiejszego największą popularnością cieszy się zdobienie jaj techniką rytowniczą i batikową.
Tradycja zdobienia jajek wielkanocnych na opolszczyźnie jest wciąż żywa, gdyż znajduje wiernych kontynuatorów w młodym pokoleniu.
Zmieniają się barwniki, narzędzia, wzbogacają techniki zdobienia, a powstałe prace niezmiennie zachwycają precyzją wykonania i kompozycji.

Z wielką przyjemnością obejrzeliśmy prace znanych i wielokrotnie nagradzanych na konkursach kroszonkarskich twórczyń ludowych Pani
Gizeli Hylli-Okoń i Pani Doroty Kokot.

Autorki przedstawionych prac  
Gizela Hylla-Okoń
Dorota Kokot

Powrót