
W wierzeniach wielu
ludów starożytnych jajko było symbolem żyvcia i wiosny,
stanowiło podstawowy składnik uczty przygotowywanej na jej
powitanie.
U chrześcijan jajko stało się symbolem zmarchwystania. Jajko
jest w Polsce tradycyjną potrawą wielkanocną.
Powszechnym zwyczajem jest dzielenie się święconym jajkiem i
składanie życzeń podczas wielkanocnego śniadania.
Pisanki natomiast są głównie dekoracją światecznego stołu.
W przeszłości związanych z nimi było wiele zwyczajów w
niektórych regionach do dziś jeszcze zachowanych.
Pisanki i kroszonki jako forma ludowej twórczości artystycznej
znalazły swoje miejsce w licznych muzeach i galeriach.
Przez wieki w różnych regionach naszego kraju wypracowano wiele
technik zdobienia jaj: technika jednobarwnego malowania, technika
batikowa, technika rytownicza i oklejania skorupki rdzeniem z
sitowia.
Na Śląsku jednak do dnia dzisiejszego największą
popularnością cieszy się zdobienie jaj techniką rytowniczą i
batikową.
Tradycja zdobienia jajek wielkanocnych na opolszczyźnie jest
wciąż żywa, gdyż znajduje wiernych kontynuatorów w młodym
pokoleniu.
Zmieniają się barwniki, narzędzia, wzbogacają techniki
zdobienia, a powstałe prace niezmiennie zachwycają precyzją
wykonania i kompozycji.
Z wielką przyjemnością obejrzeliśmy prace znanych i
wielokrotnie nagradzanych na konkursach kroszonkarskich
twórczyń ludowych Pani Gizeli Hylli-Okoń i Pani Doroty Kokot.
Powrót