Wesele śląskie
i wieczór poprzedzający wesele
Przed weselem na Śląsku obchodzi się
tzw. Polterabend.
Jest to zwyczaj polegający na tym, iż w dzień poprzedzający
wesele sąsiedzi, znajomi oraz rodzina przebierają się. Potem wszyscy
kolorowym korowodem maszerują przed dom panny młodej, gdzie na ulicy bawią
się wesoło. Każdy zabiera ze sobą szklane lub porcelanowe stare
naczynia. Zabawę kończą tłuczeniem szkła, które musi posprzątać
sama panna młoda, co wedle wierzeń ma jej przynieść wiele szczęścia w
życiu mężatki. Rodzice panny młodej częstują przebierańców śląskim
kołaczem i wódką.
Na wesele do dzisiejszego dnia przygotowuje
się wszystko tak, by było "najpiękniejsze". Przyszli nowożeńcy
zaczynają spraszać gości w niedzielę ich pierwszej zapowiedzi. Robią to
zawsze razem udając się do każdego kto ma być obecny na ich weselu.
Tydzień przed weselem sąsiedzi i znajomi panny młodej obdarowywani są kołaczem
weselnym. Dzisiejsze śląskie wesele niewiele różni się od tego sprzed
kilkunastu czy kilkudziesięciu lat. Tak jak kiedyś młodej parze
towarzyszy grono druhen i drużbów. Zabawianiem gości zajmują się
starostowie - funkcję tą pełnią mężczyźni. Pan młody, tak jak kiedyś,
musi przy pomocy starosty odszukać pannę młoda, a następnie ją wykupić.
W drodze do kościoła korowód weselny jest zatrzymywany po kilka razy
przez przebierańców i państwo młodzi musza wykupywać się wódką. Z kościoła
goście udają się na ucztę i przy suto zastawionych stołach bawią się
do białego rana. O północy odbywają się tzw. otrzepiny pani młodej. Na
ten moment wesela z niecierpliwością czekają wszystkie panny, gdyż ta,
która chwyci wianek pani młodej, kolejna stanie na ślubnym kobiercu. W
drugi dzień odbywają się poprawiny, na których goście weselni bawią się.
Tradycyjne potrawy podawane na Weselu śląskim:
OBIAD | DESER | ZIMNA PŁYTA | KOLACJA |
- rosół na swojskich kurach | - tort | - wędliny | - kotlet schabowy, teraz też schabowy z pieczarkami |
- swojski makaron | - szpajza | - sałatka ziemniaczana | - ziemniaki |
- rolady, pieczeń, udka pieczone | - pyszne ciasta | - pomidory i ogórki | - marchewka z groszkiem |
- kluski | - ciasteczka | - kiełbaski na ciepło | II kolacja |
- czerwona kapusta zasmażana | - kawa | - mięso w galarecie | - bigos |
- surówka z kiszonej kapusty | - soki i napoje | - tatar | - flaczki i inne... |