Wesele śląskie

i wieczór poprzedzający wesele

 

Przed weselem  na Śląsku obchodzi się tzw. Polterabend. Jest to zwyczaj polegający na tym, iż w dzień Przebierańcy przed domem panny młodejpoprzedzający wesele sąsiedzi, znajomi oraz rodzina przebierają się. Potem wszyscy kolorowym korowodem maszerują przed dom panny młodej, gdzie na ulicy bawią się wesoło. Każdy zabiera ze sobą szklane lub porcelanowe stare naczynia. Zabawę kończą tłuczeniem szkła, które musi posprzątać sama panna młoda, co wedle wierzeń ma jej przynieść wiele szczęścia w życiu mężatki. Rodzice panny młodej częstują przebierańców śląskim kołaczem i wódką. 

Na wesele do dzisiejszego dnia przygotowuje się wszystko tak, by było "najpiękniejsze". Przyszli Goście oczekujący na parę młodą przed kościołem nowożeńcy zaczynają spraszać gości w niedzielę ich pierwszej zapowiedzi. Robią to zawsze razem udając się do każdego kto ma być obecny na ich weselu. Tydzień przed weselem sąsiedzi i znajomi panny młodej obdarowywani są kołaczem weselnym. Dzisiejsze śląskie wesele niewiele różni się od tego sprzed kilkunastu czy kilkudziesięciu lat. Tak jak kiedyś młodej parze towarzyszy grono druhen i drużbów. Zabawianiem gości zajmują się starostowie - funkcję tą pełnią mężczyźni. Pan młody, tak jak kiedyś, musi przy pomocy starosty odszukać pannę młoda, a następnie ją wykupić. W drodze do kościoła korowód weselny jest zatrzymywany po kilka razy przez przebierańców i państwo młodzi musza wykupywać się wódką. Z kościoła goście udają się na ucztę i przy suto zastawionych stołach bawią się do białego rana. O północy odbywają się tzw. otrzepiny pani młodej. Na ten moment wesela z niecierpliwością czekają wszystkie panny, gdyż ta, która chwyci wianek pani młodej, kolejna stanie na ślubnym kobiercu. W drugi dzień odbywają się poprawiny, na których goście weselni bawią się.

Tradycyjne potrawy podawane na  Weselu śląskim:

Piętrowy tort to tradycja na weselach!!!

OBIAD DESER  ZIMNA  PŁYTA  KOLACJA
- rosół na swojskich kurach - tort - wędliny - kotlet schabowy, teraz też schabowy z pieczarkami
- swojski makaron - szpajza - sałatka ziemniaczana - ziemniaki
- rolady, pieczeń, udka pieczone - pyszne    ciasta - pomidory i ogórki - marchewka z groszkiem
- kluski - ciasteczka - kiełbaski na ciepło II kolacja
- czerwona kapusta zasmażana - kawa - mięso w galarecie  - bigos
- surówka z kiszonej kapusty - soki i napoje - tatar - flaczki i inne...

Powrót...