OPOLE
PRZYRODA
INFRASTRUKTURA
PRZEMYSŁ
KALENDARZ EKOLOGICZNY
Znaczenie wody dla człowieka
Woda jest substancją najbardziej rozpowszechnioną na świecie. Jej zasoby na Ziemi ocenia się na 2*1018 ton. Źródłem krążenia wody w przyrodzie jest energia promieniowania słonecznego, ponadto krążenie wody związane jest również z szeregiem procesów zachodzących w przyrodzie ożywionej. Jest czynnikiem decydującym o życiu na Ziemi, głównym składnikiem organizmów zwierzęcych i roślinnych. Ciało zwierząt oraz człowieka może zawierać od 60 do 97% wody, natomiast niektóre gatunki roślin mogą zawierać nawet do 99% wody. Para wodna, pochodząca z parowania wody zawartej w oceanach i morzach oraz parowania śródlądowych wód powierzchniowych, jest źródłem opadów atmosferycznych. Woda wydzielana jest przez organizmy zwierzęce podczas oddychania oraz pocenia się i wydalania w procesie oczyszczania organizmów. Woda z procesów i transpiracji powraca bezpośrednio do atmosfery, skąd w postaci opadów ponownie jest wykorzystywana przez rośliny i zwierzęta. Ze względu na to że jest dobrym rozpuszczalnikiem, nie występuje w postaci czystej, a stanowi zawsze roztwór zawierający różne składniki. Woda kształtuje powierzchniowe warstwy skorupy ziemskiej, łagodzi klimat Ziemi. Spośród wszystkich składników naturalnego środowiska woda jest najbardziej narażona na zanieczyszczanie. W Polsce podobnie jak w wielu krajach występuje powiększający się deficyt wody. Dlatego też niezwykle ważne jest racjonalne gospodarowanie wodą i ochrona wód przed zanieczyszczeniami.
Charakterystyka i podział wód.
Ze względu na pochodzenie rozróżnia się:
· wody opadowe
· wody powierzchniowe
· wody podziemne
-które dzieli się na
głębinowe,
gruntowe,
podskórne.
Wody opadowe zaliczane są do stosunkowo najczystszych zawierają one głównie rozpuszczone gazy takie jak tlen, dwutlenek węgla azot najwięcej zanieczyszczeń znajduje się w wodach podczas początkowej fazy opadów. Wody opadowe przenikają przez glebę zasilając wody podziemne. Zawartość różnych substancji w wodzie uzależniona jest od stopnia uprzemysłowienia regionu. W postaci nie rozpuszczonej w wodzie tej znajdują się pyły, sadze, pyłki roślinne, mikroorganizmy. Wody opadowe nie powinny być spożywane w stanie surowym.
Wody powierzchniowe są to wody występujące na powierzchni Ziemi w jeziorach, rzekach, stawach, zbiornikach retencyjnych, strumieniach oraz morzach i oceanach. Skład wód powierzchniowych jest bardzo zmienny i zależy od bardzo wielu czynników takich jak: rodzaj gleby, pora roku, jakość wód opadowych, czasu kontaktu z glebą,
zagospodarowania zbiorników. Główną przyczyną zanieczyszczenia wód powierzchniowych są odprowadzane do nich ścieki komunalne, przemysłowe, a także związane z działalnością rolniczą. Wody powierzchniowe mają wprawdzie zdolność do samooczyszczania się, należy jednak pamiętać, że zachodzi to w wyniku zachodzących procesów biochemicznych z udziałem mikroorganizmów, które włączają substancje toksyczne w łańcuch pokarmowy. Wody powierzchniowe przeznaczone dla ludności wymagają odpowiedniego uzdatniania.
Wody podziemne są to wody których czystość zależy od głębokości na której występuje warstwa wodonośna. Wody te można podzielić na: podskórne, gruntowe oraz głębinowe.
Wody podskórne występują nad pierwszą nieprzepuszczalną warstwą gleby, na głębokości od kilkudziesięciu centymetrów do kilku metrów. Są one niedostatecznie oczyszczone i nie nadają się do celów spożywczych.
Wody gruntowe znajdują się na głębokości od 8 do 10 metrów pod nieprzepuszczalną warstwą gruntu. Są one dość dobrze oczyszczone i mogą być używane do celów spożywczych pod warunkiem stałej kontroli ich jakości. Wody te są eksploatowane najczęściej za pomocą studni.
Wody głębinowe wypływają z głębi Ziemi, infiltrują się przez grube ławice piaskowe i ilaste. Wody te na ogół nadają się do spożycia bez konieczności uzdatniania. Występują na głębokości ponad 20 metrów. Wody te powinny być objęte szczególną ochroną.
Dołączone zdjęcia pochodzą
ze zbiorów własnych
i ze strony domowej Opola